KUZEYDOĞU VE KUZEYBATI GEÇİTLERİ, GEMİYLE GEÇİLEBİLECEK DURUMA GELDİ

KUZEYDOĞU VE KUZEYBATI GEÇİTLERİ, GEMİYLE GEÇİLEBİLECEK DURUMA GELDİ

Kuzey Kutbu'nda bir ilkKuzey Kutbu'nda bir ilk:
Kuzey Kutbu'ndaki buzların geçen yaz döneminde eridiği ve bu iki geçidin ilk kez aynı dönemde gemiyle geçilebilecek duruma geldiği bildirildi.

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) açıklamasında, Amerika kıtasının kuzeyinden geçen Kuzeybatı Geçidi ve Rusya tarafındaki Kuzeydoğu Geçidi'nde, geçen yaz gemilerin geçmesine olanak sağlayacak kadar eriyen buzulun yazdan sonra yeniden oluştuğu belirtildi.

ESA'ya göre geçen ağustos ayında, Kuzey Kutbu'ndaki buzulda, uydudan gözlemlerin başladığı 1970'lerden beri yaz aylarındaki en büyük ikinci incelme meydana geldi ve eylül ayı başlarında 2 geçitteki buzul da eridi.

Amerikan Ulusal Buzulbilim Merkezi uzmanlarından Pablo Clemente-Colon, ''Kayıtlarımıza göre bu 2 tarihi geçit ilk kez aynı yılda birlikte açık duruma geldi'' diye konuştu.

İki geçidin de 22 Eylül'de buzulun yeniden oluşmasıyla kapandığı kaydedildi.

Uydu görüntülerine göre, Kuzeybatı Geçidi'nin en uzun kolu olan Kanada yakınlarındaki Amundsen Yolu, temmuz ayında gemilerin geçebileceği duruma geldi, daha kestirme olan biraz daha kuzeydeki kol da 18 Ağustos'ta açıldı. Kuzeydoğu geçidindeki Vilkitski Körfezi de aynı dönemlerde açık duruma geldi.

Bu geçitlerin açılmasının, Avrupa ve Asya arasında çalışan ticaret gemilerine yakıt ve zaman kazandırdığı belirtiliyor.

ESA'nın açıklamasında, 26 Ağustos'ta yapılan ölçümlerde Kuzey Kutbu'ndaki buzulun yüzölçümünün 5.26 milyon kilometrekare olduğu, 2 yıl önce aynı dönemde buzulun yüzölçümünün 5.32 milyon kilometkare olduğu kaydedildi.

AA

About this blog